Vesti

Vesti
13 06.2023.
ODRŽANA RADIONICA U OKVIRU PROJEKTA EU4GREEN-PODRŠKA IMPLEMENTACIJI ZELENE AGENDE ZA ZAPADNI BALKAN

ODRŽANA RADIONICA U OKVIRU PROJEKTA EU4GREEN-PODRŠKA IMPLEMENTACIJI ZELENE AGENDE ZA ZAPADNI BALKAN

13.06.2023.

U okviru sesije radionice “Rutine izvještavanja prema Direktivi za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda/upravljanje podacima”, prezentirani su ciljevi i aktivnosti na projektu “Izrada Master Plana aglomeracija u BiH” te vođena diskusija o statusu prečišćavanja otpadnih voda u BiH i izvještavanju prema Direktivi  za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine u saradnji sa partnerima /relevantnim institucijama u BiH, je započelo 2022. godine sprovođenje projekta EU4Green.

Cilj projekta jeste unaprijediti tranziciju zapadnog Balkana u moderne, resursno efikasne i konkurentne ekonomije u kojima je rast odvojen od emisija gasova stakleničkih plinova, korištenja resursa i stvaranja otpada i gdje se teži klimatskoj otpornosti. Pored navedenog, projekat će pružiti podršku Zapadnom Balkanu u implementaciji Zelene agende, postižući na taj način svoju posvećenost transformaciji svojih ekonomija na održiviji put kao i postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine. Planirani period implementacije je 2022-2026. godina. Budžet projekta iznosi 11 miliona eura.

Projekat implementira: Agencija za životnu sredinu Austrije („Umweltbundesamt“)

Top